TERUGBLIK

 

Rond 1975 kwam de eerste geit op ons bedrijf, een zwarte Toggenburger. Daarna volgde er een bonte, een gehoornde Toggenburger en enkele dwerggeiten. De eerste drie waren om verschillende redenen weer snel verdwenen. In 1978 kwamen drie witte stamboekgeiten en ook deze waren niet succesvol in de fokkerij.

Een geit wassen voor de keuring in 1984 Een geit wassen voor de keuring in 2000

Twee jaar later werd een jaarling gekocht, Christine 3. Ze was niet te groot, wel zeer correct. Deze geit beviel zo goed, dat in 1981 het hele 'ondereind' van de geiten van diezelfde geitenhouder werd gekocht. Het waren ongeveer tien lammeren en geiten, waarvan twee niet drachtige tweejarigen, nl. Connie en Martine.

Terugkijkend zijn deze twee geiten de stammoeders van onze huidige geiten. De geiten waarvan de naam met een C begint, zijn afstammelingen van Connie. De geiten waarvan de naam met een M of een S begint, zijn afkomstig van Martine.

Begin jaren tachtig hadden we goed uitgangsmateriaal en vanaf dat moment werden er geen geiten meer aangekocht. We zijn van mening dat een andere geitenhouder niet de beste geit verkoopt voor een acceptabele prijs. En het zelf fokken van een beter dier geeft veel meer voldoening

Lammerenklasse 1985 Lammerenklasse 1999

In 1983 zijn we begonnen met melkcontrole. Hierbij wordt bijgehouden hoeveel melk een geit geeft en wordt het vet- en eiwitgehalte gemeten. Als een geit een goede melkproduktie heeft met voldoende vet en eiwit, wordt zij bokmoeder. Dan kunnen de boklammeren die zij krijgt, ingeschreven worden in het stamboek. Deze bokken kunnen op andere bedrijven ingezet worden voor de fokkerij.

De geitenstapel groeide snel, zodat we eind jaren tachtig, begin jaren negentig een dertigtal geiten op ons bedrijf hadden.

In 1993 overleed vader Steven. We zijn zo meegegroeid in zijn hobby met de geiten, dat we zijn hobby hebben voortgezet.

In 1989 hebben we voor het eerst het bloed van de geiten laten controleren op de ziektes CAE (zwoegerziekte) en CL (bultenziekte). De uitslagen bleven negatief, en we werden een certificaatwaardig (ziektevrij) bedrijf. Om dit te blijven, laten we om het jaar bloed tappen om te controleren op CAE en CL.

De komende jaren zullen de regels verder verscherpt worden.
Wij zijn al begonnen met het bloed van onze dieren te laten testen op paraTBC.
In 2001 zijn we begonnen om het scrapie-certificaat te halen door middel van koppenonderzoek. Alle uitslagen waren negatief. Dus vanaf 06-02-2004 zijn we officieel scrapie-onverdacht.

Eigenaarsgroep Barneveld 1991 Eigenaarsgroep Utrecht 1998

De laatste jaren hebben we ongeveer tien melkgeiten. En de betere lammeren houden we aan voor de vervanging. In 1998 is de laatste geit uit de M-lijn verkocht. We hebben alleen nog maar geiten uit de C-lijn en de S-lijn.