KEURINGEN

 

In de zomer vinden er een aantal keuringen plaats. Deze zijn belangrijk voor ons; een gezellige dag, graadmeter waar je staat ten opzichte van andere fokkers en veel sociale contacten.

Kringkeuring "Alblasserwaard en Vijfheerenlanden"

Op een keuringsdag willen we natuurlijk dat de geiten er op hun best uitzien. De voorbereidingen beginnen al een week of zes van te voren met het handmak maken van de lammeren, zodat ze netjes aan de riem meelopen en zich laten zien bij het showen. Een aantal kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool komen hierbij een avond in de week helpen. Zij leren hoe ze een geit voor moeten brengen en showen, zodat het dier er op zijn voordeligst uitziet. Op de keuring brengen zij ook de lammeren voor. Aan het eind van de keuring is het defilť: welk kind brengt het best een lam of geit voor? De kinderen zijn verdeeld in twee leeftijdscategorieŽn en kunnen hiermee een prijs winnen.

Defilť op de afdelingskeuring "Streven naar Verbetering"

Eťn Š twee weken voor een keuring bekappen we de hoefjes van de geiten. Twee dagen van te voren scheren we het uier met een hondentondeuse. En als laatste wassen we de geiten de avond voor de keuring en 's nachts gaan ze dik in het stro. Op de keuring worden ze dan nog geborsteld. 's Morgens melken we de geiten niet, zodat ze met een mooi vol uier op de keuring staan. Na het keuren melken we ze met de hand voordat we naar huis gaan.

De geiten worden na het keuren met de hand gemolken

Op een keuring worden de geiten ingedeeld in leeftijdscategorieŽn. Ieder dier wordt in zijn of haar categorie beoordeeld op exterieur, zoals uier en benen, en op details zoals een rechte rug. Ze worden op volgorde van beste naar slechtste dier gezet. De prijzen zijn verdeeld in drie categorieŽn: eerste, tweede en derde prijzen. Het dier wat voorop staat bij de eerste prijs, krijgt de 1a plaats. Nummer 2 de 1b prijs, enzovoort.

Daarna wordt bekeken welke twee dieren van de 1a en 1b prijzen uit alle leeftijdscategorieŽn het beste zijn. Deze geiten worden kampioen en reserve kampioen. En van de jonge dieren wordt het beste lam gekozen.

Alle dieren, die een goede prijs behaald hebben op de afdelingskeuring, mogen meedoen aan de kringkeuring. Dit wordt gehouden met de andere verenigingen uit de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, namelijk Hagestein en Giessenlanden. Het keuren gaat hier op dezelfde manier als bij de afdelingskeuring, maar de concurrentie is hier wat groter. Vervolgens kan een geitenhouder ook nog met zijn geiten naar de landelijke keuring. 

Voor de bokken worden er aparte keuringen gehouden.

Goveka in Gouda

In 1976 werden we lid van de geitenfokvereniging "Streven naar verbetering". Dus het jaar erop gingen we voor het eerst naar de afdelingskeuring in Lexmond. Resultaat was een eerste en een derde prijs.

In 1981 gingen we al met negen geiten naar de afdelingskeuring. We hadden zes eerste, twee tweede en een derde prijs. Ook scoorden we in dat jaar de eerste hoofdprijs, namelijk het beste lam op de keuring.

Christina 3 werd in 1983 onze eerste kampioen.

Hoogtepunten op de keuringen: Begin jaren negentig werd Selma drie maal algemeen kampioen op de kringkeuring. En in 2000 werd Cirina reserve kampioen op de dag van het schaap en de geit (landelijk niveau) in Utrecht.

Uitreiking van de beker

Dieptepunten waren 1989 en 2001. Er werden geen keuringen georganiseerd om gezondheidsredenen bij de dieren. In 1989 hebben de meeste leden hun dieren voor het eerst laten testen op de ziekten CAE (zwoegerziekte) en CL (bultenziekte). Vanaf dat moment zijn er aparte keuringen gehouden voor dieren die certificaatwaardig zijn, zodat de kans op besmetting zo klein mogelijk is. In 2001 hadden we te maken met de naweeŽn van de MKZ in Nederland.

Wij hopen dat er ondanks alle verscherpte regels keuringen georganiseerd kunnen worden. Er is al jaren een goede concurrentie. Met een gezonde competitie en wisselende uitslagen blijven we allemaal scherp met een goede motivatie en veel aardigheid in de hobby.

Keuringsuitslagen:

 

In 2006 hebben we besloten naar aanleiding van verschillende voorvallen om niet meer met onze geiten naar keuringen te gaan, om zo min mogelijk risico's te lopen wat betreft de gezondheid van onze dieren. We komen wel kijken op keuringen, omdat de geitenfokkerij wel onze liefhebberij is.

Jaarlijks hebben we een huiskeuring waarbij de geiten en bokken worden ingeschreven. Iedereen is dan van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Inschrijvingen:
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022